- 3 بهمن 1403
- کد خبر 20929
- پرینت
- کپی لینک کوتاه
به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی فردونیوز؛در نخستین روز از برگزاری همایش ملی سلامت معنوی اسلامی در قم، سید محمود طباطبایی به عنوان استاد چهره سلامت معنوی در عرصه علوم پزشکی کشور، معرفی شد.
دکتر طباطبایی جراح مغز و اعصاب و بنیانگذار رشته اعصاب در کشور است.
چیستی، مبانی، شاخصها و ارتباط سلامت محتوای اسلامی با دیگر حوزهها، روششناسی سلامت محتوای اسلامی، نقش نهاد خانواده در سلامت محتوای اسلامی، آسیبشناسی و راهکارهای نهادینهسازی سلامت محتوای اسلامی در آموزش و پرورش، ظرفیت محیطهای دانشگاهی و خدمات سلامت در ارتقای سلامت محتوای اسلامی، نقش رسانه و فضای مجازی در سبک زندگی اسلامی و آسیبشناسی و راهکارهای تقویت سلامت محتوای اسلامی در رسانه و فضای مجازی محورهای این همایش است.
نهمین همایش ملی سلامت معنوی اسلامی، آموزش و پرورش و رسانه، روز چهارشنبه ۳ بهمنماه با پیام رییس جمهوری و با حضور وزیر آموزش و پرورش در قم آغاز شد و تا روز پنجشنبه چهارم ماه جاری ادامه دارد.
معنویت اسلامی توحیدمحور، جامعهنگر و دارای نظامی جامع است
رییس فرهنگستان علوم و اندیشه اسلامی در این مراسم با بیان اینکه معنویت اسلامی توحیدمحور، جامعهنگر و دارای نظامی جامع است، گفت: معنویت اسلامی با سایر آموزهها تفاوت ماهوی دارد و بر مبانی وحیانی و فطری استوار است.
حجتالاسلام والمسلمین علیاکبر رشاد، روز چهارشنبه در نهمین همایش ملی سلامت معنوی اسلامی در قم، با اشاره به تدوین حدود ۴۰ مبنا برای سلامت معنوی در اسلام، افزود: منبع سلامت معنوی در اسلام، وحی الهی است و دیگر آموزهها از اعتبار قطعی برخوردار نیستند.
وی با تشریح ویژگیهای معنویت اسلامی تصریح کرد: معنویت اسلامی توحیدمحور است، این معنویت برخلاف دیگر مکاتب، تنها به بُعد فردی محدود نمیشود و ۲ ساحت شناختی و عملی را دربرمیگیرد که به شکلی جامع، پیوسته و هدفمند عمل میکند.
وی معنویت اسلامی را یک نظام و ساختار یکپارچه دانست و افزود: این معنویت برخلاف آموزههای انزواگرایانه، جامعهمحور است و به تمدنسازی و جامعهپردازی دعوت میکند، معنویت اسلامی روحیه زهدگرایانه دارد، اما با تصوف و گرایشهای جامعهگریز تفاوت ماهوی دارد و به انسجام اجتماعی و رشد فردی و جمعی توجه ویژهای نشان میدهد.
رشاد با تأکید بر عمق و جامعیت معنویت اسلامی گفت: این معنویت بهطور پیوسته در حال رشد و تعالی است، در این رویکرد، سلوک و شهود درونی انسان برقرار است و معرفت و عمل، پیوسته یکدیگر را تکمیل و اصلاح میکنند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: معنویت اسلامی یک امر پراکنده یا محدود به گوشهای از زندگی نیست، بلکه یک نظام فکری و عملی کامل است که از عمق و گستردگی بالایی برخوردار است و ظرفیت آن برای تحقق سلامت معنوی بینظیر است.
تقویت زیرساختهای بهداشتی، راهگشای توسعه سلامت معنوی است
معنویت اسلامی توحیدمحور، جامعهنگر و دارای نظامی جامع است
رییس دانشگاه علوم پزشکی قم نیز در این همایش بر ضرورت تقویت زیرساختهای شبکه بهداشت و درمان بهعنوان یکی از پیشنیازهای توسعه سلامت معنوی تأکید کرد.
علی ابرازه با اشاره به اهمیت سلامت روان بهعنوان یکی از ابعاد کلیدی سلامت، گفت: توجه به معیشت، درآمد و ایجاد آرامش در زندگی مردم، نهتنها سلامت جسمی را بهبود میبخشد، بلکه تأثیر مستقیمی بر ارتقای سلامت روان دارد.
وی افزود: جامعهای که به سلامت جسمی و معنوی شهروندان توجه ویژهای داشته باشد، در مسیر رشد متوازن و پایدار گام برمیدارد.
او خاطرنشان کرد که سلامت معنوی و جسمی باید همراستا با یکدیگر تقویت شوند تا جامعه به رفاه و تعالی دست یابد.
گفتنی است در این آیین از شماری از پزشکان و متخصصان حوزههای مختلف درمانی و فعال در حوزه سلامت روان، با اهدای لوحی تقدیر به عمل آمد.
نهمین همایش ملی سلامت معنوی اسلامی صبح امروز چهارشنبه با پیام رییس جمهوری در قم آغاز و تا فردا چهارم بهمنماه ادامه دارد.
وزیر آموزشوپرورش: نماز محور سلامت معنوی است
وزیر آموزشوپرورش نیز با تأکید بر اهمیت تربیت دینی در نظام آموزشی کشور، نماز را محور سلامت معنوی دانست.
علی رضا کاظمی روز چهارشنبه در نهمین همایش ملی سلامت معنوی اسلامی در قم، تأکید کرد که انتقال باورها، سنن و فرهنگ دینی از مهمترین اولویتهای این وزارتخانه است.
وی با اشاره به اینکه اقامه نماز در مدارس کشور در صدر برنامهها قرار دارد، گفت: همه امور در وزارت آموزشوپرورش در راستای توسعه نماز و معنویت دنبال میشود.
وی سلامت معنوی را محصول یک نظام تربیتی پیوسته دانست و هشدار داد که نادیده گرفتن این پیوستگی در سالهای آینده میتواند مشکلات جدی ایجاد کند.
کاظمی با تأکید بر اهمیت تربیت نسل آینده از دوران کودکی گفت: امروز در دورههای پیشدبستانی با آسیبهایی مواجه هستیم که امیدواریم با تشکیل سازمان ملی تعلیم و تربیت در شورای عالی انقلاب فرهنگی، تمام کودکان پیش از دبستان تحت پوشش تربیتی لازم قرار گیرند.
وی دوره پیشدبستان و ابتدایی را اساسیترین اولویت این وزارتخانه ذکر کرد و افزود: اقدامات گستردهای برای ارتقای سلامت معنوی کودکان در این دوره آغاز شدهاست.
وی با اشاره به دستاوردهای این وزارتخانه گفت: علیرغم تمام مشکلات، آموزشوپرورش موفقیتهای بزرگی داشته است و باید قدردان تلاشهای معلمان و نظام آموزشی کشور باشیم.
کاظمی از شرکت ۶۰۰ هزار دانشآموز در آیین اعتکاف امسال بهعنوان یکی از ارزشمندترین دستاوردهای نظام آموزشوپرورش یاد کرد، اما تأکید نمود که همچنان آسیبهای زیادی در حوزه دانشآموزان دختر و پسر احساس میشود.
وی ایجاد موقعیتهای تربیتی رشد مدار، مانند اعتکاف، را از اولویتهای این وزارتخانه برشمرد و از غفلت خانوادهها نسبت به تربیت فرزندان ابراز نگرانی نمود.
وی گفت: امروز گفتمان معیشت و اقتصاد در خانوادهها غالب شده و تربیت فرزندان به حاشیه رفتهاست، علاوه بر این، نقشهای تربیتی تغییر کرده و رسانه و فضای مجازی جایگزین پدر، مادر و معلم شدهاند، اکثر آسیبهای دانشآموزان و دانشجویان از باورهای اعتقادی متناقضی نشأت میگیرد که در فضای مجازی و رسانهها با نظام تربیتی رسمی در تضاد هستند.
کاظمی بر لزوم تقویت باورهای دینی از طریق یادگیری عملی در مدارس تأکید کرد و گفت: لازمه این کار، تغییرات اساسی در کلاسهای درس و عبور از ساختار کنونی است.
به اعتقاد وی، نظام تعلیم و تربیت باید از وضعیت فعلی به سمت مهارتمحوری حرکت کند و برنامههای درسی نیز بهصورت پیوسته، خلاقانه و تمرینمحور طراحی شوند تا اتکا به حافظه کاهش یابد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی:گسترس سلامت معنوی نیازمند فناوریهای نرم و برنامهریزی جامع است
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز با اشاره به اهمیت سلامت معنوی گفت: فرزندان و کودکان بهشدت در معرض آسیبهای اجتماعی قرار دارند و دراین راستا گسترش سلامت معنوی نیازمند توجه به فناوریهای نرم و برنامهریزی جامع است.
حجتالاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه روز چهارشنبه در نهمین همایش ملی سلامت معنوی اسلامی در قم، با تأکید بر نقش فناوریهای نرم در سلامت معنوی اظهار داشت: امروز کودکان و نسل جوان از طریق ابزارهایی مانند بازیهای رایانهای ، عروسکها، اسباببازیها، فیلمها و سریالها، سلامت معنوی خود را تقویت یا دچار آسیب میکنند، به همین دلیل، تدوین سند ملی اسباببازی در کشور آغاز شده و مقابله با قاچاق اسباببازی نیز بهطور جدی دنبال میشود.
وی همچنین از مصوبه تشکیل ستاد سلامت در شورای عالی انقلاب فرهنگی خبر داد و افزود: راهاندازی این ستاد، پیگیری سلامت معنوی را جدیتر از گذشته خواهد کرد.
وی با اشاره به اهمیت سلامت در زندگی بشری، آن را همردیف با معیشت، امنیت و عقلانیت دانست و بر لزوم برنامهریزی جامع برای ارتقای آن تأکید نمود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه ابعاد مختلف سلامت را تشریح کرد و گفت: سلامت شامل دانشی، بینشی، نگرشی، اخلاقی و کنشی است که در غرب بهعنوان سلامت شناختی شناخته میشود.
وی افزود: تحقق سلامت کنشی مستلزم تحقق سلامت دانشی، بینشی، نگرشی و اخلاقی است و این ابعاد میتوانند در چارچوب تفکر اسلامی بهعنوان سلامت حکمی گنجانده شوند.
خسروپناه همچنین به ابعاد دیگر سلامت، از جمله سلامت اجتماعی، جسمی، ذهنی، عاطفی، هیجانی، لذتجویی و معنوی اشاره کرد و آنها را تحت عنوان سلامت زندگی تعریف کرد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار داشت که نهادینهسازی این ابعاد میتواند به تحقق یک زندگی حکیمانه منجر شود.
وی با بیان تفاوت سلامت معنوی در اسلام با مکاتب دیگر گفت: سلامت معنوی اسلامی مبتنی بر عقلانیت و توحید است و با معنویت سکولار تفاوت بنیادین دارد، تمام ابعاد سلامت معنوی در اسلام با توحید پیوند خوردهاند و این ویژگی آن را از سایر مکاتب متمایز میکند.
نهمین همایش ملی سلامت معنوی اسلامی صبح امروز چهارشنبه با پیام رییس جمهوری در قم آغاز و تا فردا چهارم بهمنماه ادامه دارد.
رییس فرهنگستان علوم پزشکی:
پیشبرد سلامت معنوی در کشور بدون همکاری حوزه علمیه ممکن نیست
رئیس فرهنگستان علوم پزشکی هم با اشاره به اهمیت توجه به سلامت معنوی در کشور ، پیشبرد آن را بدون همکاری حوزه علمیه و روحانیت ناممکن دانست.
سید علیرضا مرندی روز چهارشنبه در نهمین همایش سلامت معنوی اسلامی در قم، افزود: اما این مسئولیت تنها بر عهده روحانیت نیست و یک اقدام مشترک بین علوم پزشکی و حوزه علمیه محسوب میشود.
وی وضعیت کنونی سلامت معنوی جامعه را شایسته نظام اسلامی ندانست و ارتقای آن را وظیفه مشترک تمام مسئولان و دستگاههای مرتبط معرفی کرد.
وی درادامه دوران کودکی و خردسالی را مهمترین دوره برای شکلگیری سلامت معنوی در انسان دانست و بر لزوم توجه به این مقوله از دوره جنینی تأکید نمود.
مرندی با اشاره به افزایش آمار معضلاتی مانند افسردگی و خودکشی در سطح جهان، تصریح کرد که این مسائل توجه به سلامت معنوی را بیش از پیش ضروری ساختهاست.
به گفته وی، بسیاری از روشهای درمانی در حوزه سلامت معنوی که در دیگر کشورها رایج است، در ایران کاربرد چندانی ندارد، چرا که منابع و معارف موجود در فرهنگ و دین اسلام بسیار غنیتر و کارگشاتر میباشد.
مرندی یادآور شد: سلامت معنوی در کشور به شکل جدی از دهه ۹۰ آغاز شدهاست، با این حال، طی این سالها هجمههای متعددی به این حوزه وارد شده و برخی آن را التقاطی یا برگرفته از فرقههای ضاله مانند بهائیت معرفی کردهاند.
وی با اشاره به حمایتهای مقام معظم رهبری از توسعه سلامت معنوی از همان دهه ۹۰ گفت که این حمایتها با همراهی روحانیون شکل گرفته و تأکید مقام معظم رهبری بر ادغام این بعد سلامت در علوم پزشکی اهمیت ویژهای داشتهاست.
مرندی خاطرنشان کرد که سلامت معنوی اسلامی در ایران کاملاً متفاوت از آموزههای رایج سلامت روان در غرب است و حضور جامعه روحانیت نقش پررنگی در این حوزه دارد.
نهمین همایش ملی سلامت معنوی اسلامی صبح امروز چهارشنبه با پیام رییس جمهوری در قم آغاز و تا فردا چهارم بهمنماه ادامه دارد.
پایان پیام