- 30 آذر 1403
- کد خبر 20647
- پرینت
- کپی لینک کوتاه
به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی فردونیوزبه نقل از ایرنا، حسین سیمایی صراف روز پنجشنبه در مراسم گرامیداشت وحدت حوزه و دانشگاه با محوریت علوم انسانی و راهبرد مقاومت در پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در قم بیان کرد: نظریه وحدت حوزه و دانشگاه از جمله مسائل مهمی است که باید به آن پرداخته شود؛ شاید شبهاتی در خصوص ماهیت علم و معرفت در ابتدا باعث شده بود مساله وحدت حوزه و دانشگاه مورد نظر نباشد اما امام خمینی(ره) در این زمینه با هوشمندی موضوع وحدت حوزه و دانشگاه را مطرح کردند و ثمره این ایده را به چشم دیدهایم.
وی افزود: در همین رابطه در دهه ۶۰ شاهد حضور پرشور اساتید بزرگ علوم انسانی به قم بودیم و حوزه از نظریات علوم انسانی استفاده کرد، همچنین با توجه به شرایط جدید و نیازهایی که ایجاد شد، حوزویان بسیاری با انگیزه تکمیل معارف و دانش به دنبال فراگیری علوم در دانشگاهها رفتند.
وی ادامه دادند: از آثار این حسن تعامل میان حوزه و دانشگاه، تألیفات گرانبهایی است که در طول این سالها شکل گرفت و به علاقه مندان علم و معرفت عرضه شد.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: فکر میکنم شخصیت اخلاقی متوازن موجب موفقیت علمای برجسته ما در بحث وحدت میان حوزه و دانشگاه شد؛ این بزرگان تحکمی نبودند، حضور در میان جوانان و مردم برای آنان رسالت بود و اقناع کردن را وظیفه خود میدانستند، اما الان میخواهیم کار خود را انجام دهیم و حقوقمان را به اصطلاح حلال کنیم.
وی افزود: این بزرگان گوش شنوا داشتند و برخوردشان یک طرفه نبود؛ نسل جوان نمیخواهد تنها شنونده باشد بلکه علاقهمند به بحث دوطرفه و تعاملی است؛ بزرگانی همچون شهید بهشتی و شهید مطهری سیرتشان این چنین بود و به همین دلیل مخاطبان بسیاری داشتند.
وی با تاکید بر ضرورت علم و اخلاق برای تعامل با نسل امروزی، ادامه داد: بزرگانی که در بحث وحدت حوزه و دانشگاه موفق بودند، معلومات وسیعی داشتند و در علوم مختلف صاحب فکر و نظر بودند؛ در تحقیقات امروز مشخص شده کسانی که در موضوعات مختلف دارای فهم و دانش باشند، عملکرد بهتری در انجام کار خود خواهند داشت، بنابراین از جمله دلایل موفقیت بزرگان دینی ما فهم و دانش آنان در علوم مختلف بود.
سیمایی صراف گفت: توجه به یک بخش به تنهایی باعث تقلیل گرایی و مانع تفکر نقادانه است که باید از آن دوری کرد.
وی افزود: تاریخ ایران و اسلام نشان میدهد عالمان ما در علوم و معارف مختلف نظر داشتند و شخصیتهایی همچون علامه طباطبایی(ره) به معنای حقیقی ذوالفنون بودند.
وی ادامه داد: شخصیتهایی همچون شهید بهشتی و شهید مطهری به مسئولیت اجتماعی خود عمل کردند و برای ما سرمایه اجتماعی به جای گذاشتند.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: شخصیتی مانند امام موسی صدر خود را وقف خدمت به مردم لبنان کرد و الگو جامعه شد و یا سید حسن نصرالله حفظ تمامیت ارضی لبنان را دنبال کرد و خدمت به انسانها بدون توجه به قوم و مذهب برای ایشان هدف بود، به همین دلیل در دلها جای گرفت.
وی افزود: مرجعیت ما نیز در طول این سالها فقط محصور در فقه و اصول نبوده و با استفاده از ظرفیتهای مختلف تحت اختیار خود به مردم خدمت کردهاست.
وی ادامه داد: بزرگان ما برای مردم الگو شدند چون رسالت خود را انجام دادند، این خدمات منجر به پیروزی انقلاب اسلامی و حفظ آن شد.
آیین گرامیداشت روز وحدت حوزه و دانشگاه در قم با حضور وزیر علوم برگزار شد
آیین گرامیداشت هفته پژوهش و روز وحدت حوزه و دانشگاه با محوریت "علوم انسانی و راهبرد مقاومت" روز پنجشنبه با حضور حسین سیمایی صراف، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در قم برگزار شد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز در این آیین گفت: ما نمیگوییم علوم انسانی غرب را نخوانیم و نظریات آن را مورد توجه قرار ندهیم، بلکه باید حتما نسبت به این نظریات شناخت داشته باشیم، اما باید جسارت اندیشیدن و تولید نظریه در این حوزه را هم داشت.
حجت الاسلام و المسلمین عبدالحسین خسروپناه افزود: البته در این خصوص اقدامهای برجستهای انجام و بیش از ۸۰ نظریه تولید شدهاست که محصول فعالیتهای علمی دانشگاهها و پژوهشگاه های کشور است.
وی ادامه داد: حتما لازم است تا در مساله حکمرانی به بایدها و نبایدهای مبتنی بر اجتهاد اسلامی توجه شود و دین اسلام در این حوزه مباحث بسیاری دارد.
همچنین در این مراسم رییس پژوهشگاه دانشهای بنیادین گفت: باید در فهم علل وقوع پدیدهها و استفاده از امکانات موجود از نظام معارفی خود استفاده کنیم.
محمد جواد لاریجانی افزود: همچنین در تحلیل پدیدههای اجتماعی باید به چارچوبهای اصلی از جمله تئوریهای نظری توجه کنیم.
لاریجانی در خصوص قانون عفاف و حجاب هم گفت: آنچه در قانون کیفری ما در این خصوص وجود دارد شاید بهتر باشد.
رییس پژوهشگاه دانشهای بنیادین در خصوص موضوع مقاومت نیز بیان کرد: براساس راهبرد امام خمینی(ره) مظلومان باید در برابر سلطهگران قیام و خود را رها کنند و در همین راستا امروز حماس با وجود این همه وحشیگری صهیونیستها قویتر از قبل به دفاع از آرمان قدس ادامه میدهد.
وی در ادامه با اشاره به حرکت رو به پیشرفت کشور، افزود: در نظام اسلامی ولایت مداری همراه با مردم سالاری در جریان است و ملت ایران همواره در برابر توطئه دشمنان مقاومت میکند.
همچنین حجتالاسلام والمسلمین محمد باقر سعیدی روشن رییس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در این آیین گفت: برای نظریه پردازی در زمینه علوم انسانی اسلامی باید بر مصادر اصلی معارف دینی یعنی قرآن و عترت اشراف کامل داشت.
وی افزود: متفکران اسلامی با شناخت دقیق علم جدید و دانش اصیل و تفکر خردبنیان اسلامی میتوانند در زمینههای مختلف علمی پیشگام باشند چنانکه در طول سالهای بسیاری این راهبرد موجب تسلط مسلمانان بر جهان علم بود.
گفتنی است در این آیین با حضور وزیر علوم از پوستر همایش ملی حاشیه نشینی که قرار است با محوریت فعالیتهای میدانی، تحقیقاتی علمی و پژوهشهای کاربردی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه برگزار شود نیز رونمایی شد.
پایان پیام