- 22 مرداد 1402
- کد خبر 17635
- پرینت
- کپی لینک کوتاه
به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی فردونیوز؛در پی درخواست بازرسان خانه مطبوعات استان قم مبنی بر رسیدگی به مطلب انتقادی ویژهنامه اینترنتی قمنا، مدیرمسئول این پایگاه اطلاعرسانی در نامهای به مدیر خانه مطبوعات، انتقاد به مجموعههای مختلف را حق مسلم رسانهها عنوان کرد.
در بخشی از نامه آقای همتینژاد خطاب به آقای یوسفپور آمده است: "متاسفانه با وجود اینکه در مطلب انتقادی مورد اشاره در ویژهنامه اینترنتی قمنا، از هیچ فردی نام برده نشده است؛ اما شاهد آن هستیم که برخی از همکاران رسانهای قم به این انتقاد واکنش نشان دادند که این موضوع جای تامل دارد."
وی همچنین درانتقاد از عملکرد بازرسان خانه، از آنها سوال کرد که بر اساس کدام قانون مربوطه و اشاره به کدام بخش از مطلب، این گلایهها از سوی آنان مورد پذیرش قرار گرفته و اقدام به انتشار و اطلاعرسانی این موضوع کردهاند؟!
متن نامه مدیرمسئول پایگاه اطلاع رسانی خبرقم (قمنا) بهشرح زیر است:
جناب آقای فخرالدین یوسفپور
مدیر محترم خانه مطبوعات استان قم
با سلام و احترام
نظر به انتشار عمومی نامه بازرسان خانه مطبوعات استان قم به تاریخ ۱۴۰۲/۰۵/۲۱ در درگاه اطلاعرسانی آن نهاد صنفی، لازم به ارائه توضیحاتی است که خواهشمند است به استناد ماده ۲۳ قانون مطبوعات، توضیحات این پایگاه اطلاعرسانی، مطابق قانون در درگاههای اطلاعرسانی خانه مطبوعات استان قم منتشر شود.
۱_ در ابتدا باید عرض شود براساس ماده ۳ قانون مطبوعات، رسانهها "حق دارند نظرات، انتقادات سازنده، پیشنهادها، توضیحات مردم و مسئولین را با رعایت موازین اسلامی و مصالح جامعه درج و به اطلاع عموم برسانند". همانطور که آگاهی دارید، انتقاد به مجموعههای مختلف از سوی رسانهها، به هر شکلی که بیان شود؛ گلهمندیهایی را از سوی فرد یا افرادی که مخاطب آن انتقاد هستند، به همراه دارد و برای همین تنها زمانی باید این گلهمندیها از سوی بازرسان خانه مطبوعات مورد پذیرش باشد که مطابق با قوانین مربوطه باشد.
فارغ از اینکه جامعه خبری باید بیش از همه انتقادپذیر باشند، متاسفانه با وجود اینکه در مطلب انتقادی مورد اشاره در ویژهنامه اینترنتی قمنا، از هیچ فردی نام برده نشده است و مخاطب مطلب تعداد معدودی از خبرنگارنماها هستند؛ اما شاهد آن هستیم که برخی از همکاران رسانهای قم به این انتقاد واکنش نشان دادند که این موضوع جای تامل دارد.
اما سوال اصلی این پایگاه خبری از بازرسان خانه مطبوعات این است که بر اساس کدام قانون مربوطه و اشاره به کدام بخش از مطلب، این گلایهها از سوی آنان مورد پذیرش قرار گرفته و اقدام به انتشار و اطلاعرسانی این موضوع کردهاند؟! و اینکه آیا بازرسان خانه در مواجهه با هر گلایهای غیر واردهای، اقدام به نامهنگاری کرده و موضوع را بهصورت عمومی اطلاعرسانی میکنند؟!
اینجانب به عنوان مدیر مسئول پایگاه خبر قم (قمنا) از مدیر خانه مطبوعات استان قم درخواست دارم در اسرع وقت، مستندات قانونی تهیه و انتشار متن مذکور از سوی بازرسان خانه مطبوعات را در اختیار این رسانه گذاشته و با بیان مصداق، اشکالات قانونی خود را در خصوص مطلب منتشر شده در ویژهنامه اینترنتی قمنا ارائه دهند؛ در غیر این صورت، نامه بازرسان نشاندهنده اقدامی بدون استناد قانونی تلقی شده و به عنوان «شکایت واهی» خوانده میشود که در نظامات حقوقی، احکامی برای این موضوع در نظر گرفته شده است.
۲_ براساس فرامتن اتفاقات پس از انتشار مطلب مورد اشاره، به نظر اینجانب بزرگترین توهین انجام شده آنجایی شکل میگیرد که عدهای ناخبرنگار برای استمرار سود اقتصادی و منافع شخصی خود، در تلاش هستند تا با استفاده از تکنیک روانی «تعمیم جزء به کل»، انتقاد انجام شده به خود را در قالب توهین به کل جامعه خبری قم _که متشکل از ده ها خبرنگار متعهد و حرفهای است_ به نحوی افراطی بازنمایی کرده و مانع از اصلاح ساختارها شوند. این نیز مسئلهای است که آن نهاد صنفی و بازرسان محترم باید به آن توجه داشته و پیگیری نمایند.
۳_ مدیر محترم خانه مطبوعات استان قم! به نظر میرسد باید به بازرسان این تشکل صنفی تذکر داد و از آنها درخواست کرد تا بهصورت دقیق، میثاقنامه خانه مطبوعات را مطالعه کنند. براساس بند ۲ میثاقنامه خانههای مطبوعات که همه اعضا پیش از عضویت و در مراحل ثبتنام آن را امضای الکترونیک کردهاند، آمده است: "روزنامهنگاری یک خدمت اجتماعی است؛ نه یک فعالیت بازرگانی." این بند میثاقنامه تصریح میکند خبرنگاری یک رسالت اجتماعی است و نه یک بده بستان با مجموعههای اقتصادی که خبرنگاران در مقابل پوشش یک نشست خبری و انتشار آن در رسانه متبوع خود، کارت هدیه بگیرند. شأن و جایگاه رسانه، خبرنگار و قلم آنان چه از نظر انسانی و چه از نظر دینی، مقدس بوده و در مرتبه رفیعی قرار دارد که نباید بدون در نظر گرفتن مصالح جامعه و صرفا برای به دست آوردن منافع شخصی عدهای محدود، آن را دربست و بدون تحلیل به بنگاههای اقتصادی واگذار نمود.
۴_ در بند ۵ از میثاقنامه خانه مطبوعات آمده است که "روزنامهنگار از پذیرش هرگونه هدیه و پاداش مادی برای پیشبرد مقاصد خصوصی مغایر با مصالح عمومی خودداری میکند" ، آنچه که امروز شاهد آن هستیم این است که عدهای ناخبرنگار، شأن و ارزش این جایگاه را چنان پایین آوردهاند که به نظر میرسد پذیرش هدیه و پاداش مادی برای درج مطلب، فارغ از ارزشگذاری و نسبت آن مطلب با مصالح عمومی، به امری رایج تبدیل شده است و هر مجموعه اقتصادی این جسارت را به خود میدهد که به اندازه تعداد کارتهای هدیهای که به خبرنگاران میدهد، از آنها بخواهد که سخنان و موضوعات مورد دغدغه آن مجموعه اقتصادی را عینا و بدون نگاه انتقادی و یا نسبتسنجی آن با مصالح عمومی جامعه، پوشش دهند.
واقعا این سوال مطرح است که چرا بنگاههای اقتصادی روش مرسوم و حرفهای را در پیش نمیگیرند و به رسانهها تبلیغات نمیدهند، بلکه بهجای آن سعی دارند تا با برگزاری نشستهای خبری اهداف خود را دنبال کنند؟! جواب این است که علاوه بر منافع زیاد و هزینههای به مراتب کمتر برای بخش خصوصی، منافعی قابلتوجه و پنهان برای برخی ناخبرنگاران وجود دارد که اجازه نمیدهند بخش خصوصی هزینههای تبلیغات خود را از مسیر مناسب و در شأن رسانهها پرداخت کند.
۵_ در پایان از مدیر خانه مطبوعات به عنوان نماینده همه اعضای این تشکل صنفی درخواست دارم که براساس بند ۶ میثاقنامه خانه مطبوعات که آن را امضا کردهاید و وظیفه پاسداری از آن را دارید، نگذارید عدهای معدود خبرنگارنما که در بیانیه بازرسان خانه مطبوعات نیز به وجود آنها تصریح شده، تلاش کنند با فشار و تهدید، تغییری در یک مطالبه درست و به حق صنفی، ایجاد نموده و ارادهای که برای اصلاح ایجاد شده است را ناکام بگذارند.
با تشکر
محمدحسین همتینژاد
مدیر مسئول پایگاه خبری خبر قم (قمنا)
۱۴۰۲/۰۵/۲۱
پایان پیام